Blog

Työturvallisuuskortin ja Tulityökortin voi nyt ladata kännykkään

Työturvallisuuskorttia ja Tulityökorttia voi kantaa mukana nyt myös kännykässä. Työturvallisuuskeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ovat kehittäneet yhteistyössä Korttitieto.fi-palvelun, jonka avulla molemmat kortit voi nyt ladata älypuhelimeen.

Mobiilikortti kulkee aina omassa puhelimessa mukana ja se toimii tarvittaessa todistuksena suoritetusta koulutuksesta. Mobiilikortti tarjoaa myös mahdollisuuden tarkastaa tietoja SPEKin ja Työturvallisuuskeskuksen rekistereistä. Sovelluksessa voi antaa omaa pätevyystietoa koskevan luovutusluvan kolmannelle osapuolelle, kuten esimerkiksi Suomen Tilaajavastuu Oy:n Valtti-korttiin. Tilaajavastuun Valttikorttia käytetään rakennustyömailla yleisesti henkilötunnisteena ja kulunvalvonnassa.

– Pätevyyksien helpompi saatavuus helpottaa arkea myös työmailla. Täytyy kuitenkin muistaa, että pelkkä kortti itsessään ei tuo ammatillista osaamista, vaan se on vaan todistus suoritetusta turvallisuuskoulutuksesta, huomioi koulutuspäällikkö Heli Hätönen SPEKistä.

Korttitieto.fi -palvelun käyttäminen on helppoa. Palveluun kirjautumiseen henkilö tarvitsee sähköpostiosoitteen ja kortin lataamiseksi hänellä tulee olla kortin numero. Mobiilisovellus tulee olemaan ladattavissa App Storesta (iOS) ja Google Playsta (Android).

Yli miljoona korttisuoritusta Yli 1,2 miljoona henkilöä on suorittanut Työturvallisuuskortin ja Tulityökortin koulutussuorituksia on 1,6 miljoonaa yhteensä. Uusia Työturvallisuuskortin korttisuorituksia oli viime vuonna lähes 150 000 ja Tulityökortin osalta 77 000.

Työturvallisuuskorttikoulutuksen uudistettu sisältö ja koulutusmalli otettiin käyttöön vuoden 2017 alusta. Uudistustyössä tehtiin yhteistyötä SPEKin kanssa. Tuolloin eri korttikoulutusten päällekkäisyyksiä poistettiin. Työturvallisuuskorttikoulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla.

-Työturvallisuuskorttikoulutuksen tavoitteena on tukea työpaikan työsuojeluosaamisen ja työsuojelutoiminnan kehittämistä. Uudessa koulutusmallissa opitaan vuorovaikutuksen, itse oivaltamisen ja toiminnallisuuden avulla, kertoo Työturvallisuuskortista vastaava asiantuntija Petri Pakkanen Työturvallisuuskeskuksesta.

Myös Tulityökoulutuksessa toteutettiin suuri rakenteellinen uudistus vuoden 2016 tammikuussa, kun SPEKin Tulityötoimikunta yhdisti Tulitöiden sekä Katto- ja vedeneristysalan tulitöiden koulutukset ja koko koulutussisältö uudistettiin. Työturvallisuuskeskus hallinnoi Työturvallisuuskortti-järjestelmää.

SPEKin hallinnoiman Tulityökoulutuksen tavoitteena on, että työntekijät ja luvan myöntäjät ymmärtävät tulitöihin liittyvät riskit sekä osaavat toteuttaa turvatoimet ennen työn aloittamista, tulityön aikana ja sen jälkeen.